Bliv godkendt til aflastnings- eller plejefamilie

Der er flere typer aflastnings- og plejefamilieopgaver. Nogle kræver at du godkendes af Socialtilsynet andre kræver godkendelse fra Familieplejen Helsingør

Hos Familieplejen Helsingør mener vi at "Godt begyndt er halvt færdigt." Relationen mellem familieplejekonsulenter og aflastnings- samt plejefamilier kan vare i årevis og det er afgørende for vores samarbejde, at vi alle kommer godt fra start.

Mange af vores nuværende aflastnings- og plejefamilier har vi samarbejdet med i 6-14år. Vi skal lære familien at kende, og de skal kende os. Det er det, der gør at ting kan lade sig gøre – og dét der gør, at vores fælles indsats føles meningsfuld og givende.

Vi som familieplejekonsulenter ligger autenticitet og en oprigtigt interesse i at lykkes med den opgave, der skal løses. Vi er omhyggelige med processen op mod en anbringelse - også kaldet "matching." Der skal være tid til refleksion, tydelighed og gennemsigtighed.

Som aflastnings- og plejefamilie skal man have overskud og hjerterum til at åbne sit hjem for et barn, der af den ene eller anden grund ikke kan bo hos sine egne forældre. Det at blive aflastnings- og plejefamilie er en forpligtende opgave og en stor beslutning, som kræver grundig overvejelse og enighed i familien.

Godkendelse som aflastnings- og plejefamilie

Det er ikke et krav at man, som aflastnings- eller plejefamilie har tidligere erfaring med plejeopgaver. Alle kompetencer og erfaringer har betydning for hvordan man, som plejeforælder oplever sig klædt på til opgaven. Socialtilsynets grundkursus og den løbende sparring med familieplejekonsulenten opbygger endvidere en faglig bevidsthed omkring de ting, mange plejere oplever, de intuitivt ved gavner barnets udvikling.

Der er to måder at blive aflastnings- eller plejefamilie på. Man kan blive "generelt godkendt" af Socialtilsynet, eller man kan blive "konkret godkendt" af Familieplejen.

Luk alle
Åben alle

Familien kan blive godkendt som almen, forstærket eller specialiseret plejefamilie.

Hvad kræver det at blive godkendt?

For at blive generelt godkendt plejefamilie, skal familien have en formel godkendelse hos Socialtilsynet, samt gennemføre et grundkursus. Når godkendelse og kursus er gennemført, kan familien få et barn i pleje, når kommune har fundet et barn, der passer til det, som familien har at tilbyde.

Hvem skal jeg kontakte?

Socialtilsynet har til opgave at godkende plejefamilier, så plejefamilien kan påtage sig at løse opgaver for kommunerne.

Kontakt Socialtilsynet 

En konkret godkendt familie kender barnet i forvejen, enten fordi de er en del af barnets familienetværk (også kaldet netværksplejefamilie), eller har kendskab til barnet igennem arbejde, fritidsaktivitet eller andet.

Hvad kræver det at blive godkendt?

Kriteriet for at en plejefamilie kan godkendes til det konkrete barn er, at familien skal have de fornødne ressourcer og kompetencer, til at give barnet den støtte og omsorg, som barnet har brug for. Familien skal også deltage på et lovpligtigt grundkursus for plejefamilier. Familieplejekonsulenterne vægter relationen mellem barnet og dig.

Hvem skal jeg kontakte?

Hvis du ønsker at blive plejefamilie for et barn i din familie eller bekendtskabskreds, skal du kontakte Familieplejen.

Alle nye aflastnings- og plejefamilier skal, som en del af godkendelsen, gennemføre Socialtilsynets grundkursus for plejefamilier.

Plejefamilier har endvidere ifølge loven, når de er ansat til en opgave, både ret og pligt til at deltage i kurser, der klæder dem på til den specifikke opgave.

Helsingør Kommune tilbyder løbende kurser til plejefamilierne i samarbejde med SOPU i Hillerød.


Læs mere om Socialtilsynets grundkurser for plejefamilier


Læs mere om SOPU og søg information om deres kurser

Facebooksider for Familieplejen Helsingør Kommune

På siden Familieplejen Helsingør slår vi op når vi akut søger nye aflastnings- og plejefamilier eller fx afholder informationsmøder. På sigt håber vi at kunne etablere et fagfællesskab for aflastningsfamilier og plejefamilier. Arrangementer for disse vil også blive annonceret her:

Familieplejen Helsingør Facebookside 

 

På Facebooksiden "@familieplejeopgaver" kan plejefamilier og aflastningsfamilier, der leder efter nye opgaver, let få adgang til alle de kommunale opslag i Nordsjælland.

Vi håber, at siden vil være en god hjælp for plejefamilierne, og at plejefamilierne vil "like" vores sider og følge de nye opslag.

Følg familieplejeopgaver Nordsjælland siden på facebook